Sağlıklı bir oruç için sahurda neler yenmeli?
Oruç tutarken vücut gün boyunca ihtiyaç duyduğu maddelerden uzak kalıyor. Bu da günlük hayatı etkiliyor, insan kendini çok hızlı bir şekilde aç, susuz, yorgun, enerjisiz hissedebiliyor. İşte bu sorunlarla baş etmek ve sağlıklı bir Ramazan geçirmek için sahurda beslenmeye özen göstermek gerekiyor..
Yumurta
Sahurda en çok tercih edilen yiyeceklerden biri yumurta. Hem bolca protein içiyor olması hem de uzun süre tok tutması onu sofranın en çok tercih edilen gıdası haline getiriyor. Ancak yumurtayı tüketirken onu nasıl pişirdiğiniz de büyük önem taşıyor. Çok fazla susamaya neden olabilecek tuz, baharat ve sucuk gibi seçenekleri unutmalısınız. Yumurtayı haşlanmış, fırınlanmış ya da poşe yapılmış olarak değerlendirmelisiniz.
Süt
Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
Tarçın
Vücudun kan şekeri dengesini sağlayan tarçın, tokluk hissi veren ve vücudun şeker yeme ihtiyacını en sağlıklısından karşılayan besindir. Düzenli kullanımda ağız kokusuna da çözüm olan tarçını sahur soframızda bulundurmalıyız. Ilık süte karıştırabileceğiniz bir çay kaşığı tarçın, kan şekerinizi dengeleyerek daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Bol yeşillikli salata
Bol yeşillikli salatanızın içine koyacağınız malzemeler gün boyu su ihtiyacınızı karşılayabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, salatanıza ekleyeceğiniz soslardır. Çok fazla yağ, limon ve tuz kullanırsanız ertesi gün sizi kötü etkileyeceğini unutmamalısınız.
Yoğurt
Vücudun tüm gün ihtiyaç duyduğu mineraller bakımından oldukça zengin olan ve vücudun sıvı ihtiyacını da karşılamayı bilen yoğurdu, sahurda bol bol tüketebilirsiniz.
Nohut
Baklagiller gün içerisinde açlık hissinizi en aza düşürecek besinlerden biridir. Sizi hem daha uzun tok tutar hem de vücudunuza ihtiyacı olan proteini sağlar. Baklagiller arasında nohut ile hazırlayabileceğiniz çeşitli tarifler vardır. Örneğin; falafel, nohut köftesi, humus...
Karabuğday
Karabuğday, gluten içermemesi nedeniyle gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastaları tarafından çokça tercih edilen malzemelerden bir tanesi. Kendisi bu özelliğinin yanı sıra içindeki potasyum magnezyum ve besin lifi açısından da oldukça zengin olduğundan tok tutma, kan şekerini dengeleme gibi konularda tam bir uzman. Bu nedenle sahurda karabuğdaydan yapılmış lezzetleri sıkça değerlendirebilirsiniz.
Yeni Sağlık Haberleri
-
Elazığ'da kazada takla atan aracın altında sıkıştı, ekipler seferber oldu
Elazığ'da kazada takla atan aracın altında sıkıştı, ekipler seferber oldu Elazığ'da gece saatlerinde yoğun kar yağışının da etkisiyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu panelvan şarampole yuvarlandı.
-
3 yaşındaki çocuğun ölümüne neden olmuştu! Türkiye'de Strep-A vakalarında artış uyarısı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem "Strep A" bakterisi kaynaklı enfeksiyonlarda hem de hastalığın ağır klinik tabloya yol açan formlarında artış yaşandığını bildirdi. Strep A, geçtiğimiz günlerde Ankara'da 3 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olmuştu.
-
Ünlülerin taşıyıcı annesi olmak nasıl bir his?
Çocuk yapmak için taşıyı annelik yöntemine başvuran ve bu konuda açıkça konuşan ünlülerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
-
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var Tüp bebekte başarısızlık yaşanmasına etki eden faktörler Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son kullanılan tekniklerden biri olan tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini aktaran Tüp...
-
Menopoz nedir, neden olur, belirtileri neler?
Her kadın menopozu yaşıyor ve bunun semptomları genellikle 40'lı yaşların ortasında başlıyor.