Regl öncesi gerginliği azaltan 5 öneri
Kadınlarda görülen premenstrüel disfori sendromunun (adet öncesi gerginlik sendromu) hormonal değişimlerle yakından ilgili olduğu düşünülüyor. Kadınların % 2-8'sinde ortaya çıkan adet öncesi gerginlik sendromu; çökkün, öfkeli ruh hali ya da ilgi ve zevk kaybı gibi belirtilerle kendini belli ediyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Uz. Dr. Şaban Karayağız, reglden yaklaşık bir hafta önce başlayan, ruhsal ya da fiziksel belirtilerle ortaya çıkan adet öncesi gerginlik sendromu hakkında bilgi verdi.
YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Üreme çağı boyunca kadınlarda devam eden adet döngüsünde farklı şiddette psikolojik ve bedensel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Halsizlik, yorgunluk, gerginlik, mutsuzluk, enerji düşüklüğü, isteksizlik, asosyalizasyon, dikkat dağınıklığı, uyku ve iştah değişkenliğine neden olan bu sorun yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
ÖFKELİ DEPRESYONA NEDEN OLUYOR
Regl sırasında belirtilerin ortaya çıkmasının, hormon seviyelerindeki değişimlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Hormonal düzensizliklerin görülmesi nedeniyle yumurtalık kistleri veya hipofiz bezi anormallikleri bu dönemde depresyon yol açabilen faktörler arasındadır.
Aylık döngüde artan ve azalan hormonlarındaki (östrojen ve progesteron) değişimler kadınlarda depresyon riskini artırmaktadır. Öte yandan, bu değişimlerin bir sonucu olan yumurtalık kisti gibi bir sorunun fazladan ortaya çıkması ile vücutta artan testosteron hormonu (erkeklik hormonu) durumu iyice karışık hale getirmektedir. Hormonun getirdiği fiziksel değişimler psikolojik değişimleri tetiklemekte, özellikle öfkeli depresyon çeşidini ortaya çıkarabilmektedir.
TESTOSTERON YÜKSEKLİĞİ ÖNEMLİ BİR SORUN
Vücuttaki testosteron seviyesinin yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan; yüzde sivilcelenme, aşırı tüylenme, vücut yağ dağılımının değişmesi (göbek ve ensede toplanan yağlanma), seste kalınlaşma gibi değişiklikler kadınların psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Benzer bir durum bazen aşırı ağır spor yapan veya spor sırasında hormon takviyesi alan kadınlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Regl öncesi gerginliği azaltmak için…
1. Yaşam tarzındaki değişiklikler, regl öncesi gerginlik sendromunun ortaya çıkardığı olumsuz tabloyu hafifletmede yardımcı olmaktadır. Sosyalleşmek ve kadınların kendine vakit ayıracağı aktivitelere yönlenmesi şikayetleri azaltmaktadır.
2. Düzenli yapılan yürüyüş ya da egzersizlerin, bu sorunun etkilerini azalttığı belirlenmiştir. Spor ya da egzersiz sonrası vücuttaki endorfin seviyesinin artması, rahatlamaya ve gevşemeye neden olacaktır.
3. Günlük ortalama 8 saat uyumak adet öncesi gerginlik sendromunun olumsuz etkilerini azaltmaktadır. Ayrıca uykusuzluğun, depresyon ve anksiyete ile bağlantılı olduğu bilinmektedir.
4. Bu dönemde kafein, çay, çikolata ve ağrı kesicilerin olumsuz etkileri olabilmektedir. Kafein alımı sınırlandırılmalı, bazı ağrı kesiciler kesinlikle kullanılmamalıdır.
5. Kadınların sosyal yaşamında sorunların ortaya çıkması, intihar girişimi ve açık saldırganlık gibi psikiyatrik belirtiler durumunda ise uzman psikiyatr önerisi ile ilaç kullanımı gereklidir.
Yeni Sağlık Haberleri
-
3 yaşındaki çocuğun ölümüne neden olmuştu! Türkiye'de Strep-A vakalarında artış uyarısı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem "Strep A" bakterisi kaynaklı enfeksiyonlarda hem de hastalığın ağır klinik tabloya yol açan formlarında artış yaşandığını bildirdi. Strep A, geçtiğimiz günlerde Ankara'da 3 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olmuştu.
-
Ünlülerin taşıyıcı annesi olmak nasıl bir his?
Çocuk yapmak için taşıyı annelik yöntemine başvuran ve bu konuda açıkça konuşan ünlülerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
-
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var Tüp bebekte başarısızlık yaşanmasına etki eden faktörler Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son kullanılan tekniklerden biri olan tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini aktaran Tüp...
-
Menopoz nedir, neden olur, belirtileri neler?
Her kadın menopozu yaşıyor ve bunun semptomları genellikle 40'lı yaşların ortasında başlıyor.
-
Koronavirüsü bilen Bill Gates, dünyayı bekleyen yeni tehlikeye karşı insanlığı uyardı: Bu seferki daha acımasız
Daha önce koronavirüsü bilen milyarder iş insanı Bill Gates, dünya liderlerini bir sonraki pandemiye hazırlanmaları gerektiği konusunda uyardı. Gelecek pandeminin Covid-19'dan çok daha acımasız olacağına ve aynı zamanda insan yapımı bir virüsten meydana geleceğine inandığını söyleyen Gates, "Her beş yılda bir hem ülke hem de bölgesel düzeyde olası bir pandemi için kapsamlı bir tatbikat yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.