Pandemide oruç tutarken bağışıklığınızı da güçlü tutun
Pandemi yüzünden hepimiz zor zamanlar geçiriyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak hepimizin önceliği durumunda. Peki yaklaşan Ramazanla birlikte hem oruç tutup hem de bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilir miyiz?
Koronavirüsten korunmak için aldığımız önlemlerin yanında bağışıklık sistemimizi de korumak için önlem almalıyız. Önceki yıllardan alışkın olduğumuz Ramazan alışkanlıklarını bu yıl çok yaşayamayacağız gibi görünüyor. Daha sakin ve hareketsiz geçecek olan bu ayda hem sağlığımızı korumak hem bağışıklığımızı güçlü tutmak büyük önem taşıyor. Ramazan ayını hem cüzdanımız hem de sağlığımız için daha verimli geçirmek istiyorsak bazı püf noktaları bilmemiz gerekiyor.
- Doğru alışveriş en temel denge unsuru olabilir. Planlı yapılan alışverişler hem öğünler arası dengeyi sağlar hem de gereksiz abur cuburdan sizi korur.
- Alışverişe çıkmadan önce 6-7 günlük iftar ve sahur menülerinizi belirleyin. Dengeli ve sağlıklı olarak planladığınız bu menüler alışveriş esnasında sadece ihtiyacınız olanı almanızı sağlayacaktır.
- Mevsim sebzelerine her ana öğünde yer verin.
- Sahur yemekleri genelde kahvaltıya yakındır. Bu yüzden protein bakımından zengin olan süt yumurta ve peynir gibi seçenekleri sofranızda mutlaka bulundurun. Peynirlerin tuz oranı birbirlerinden farklıdır. Gece yenilen tuzlu peynirler ertesi gün için susuzluğa sebep olabilir. Tuzlu olduğunu bildiğiniz peyniri bir gece suda bekletirseniz tuzunu atar ve ertesi gün sizi rahatsız etmez.
- Öğünlerinizi sağlıklı tabak modeline göre tasarlayabilirsiniz. Her ana öğün için tabağı vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sebze, tahıl ve protein olarak üçe bölüp dengeli hale getirebilirsiniz.
- Balık tüketimi şu dönemde vücut bağışıklığı için her zamankinden daha fazla önem arz ediyor. Haftanın iki günü balık için ayrılabilir. Taze balığın bulunamaması ihtimaline karşı konserve ya da donmuş balık seçenekleri karantina durumlarına karşı kurtarıcı olabilirler.
- Probiyotik takviyesi almanız gerekebilir. Bunun için yoğurt, kefir, turşu gibi bağışıklık sistemini destekleyici mikroorganizmalardan zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin.
Yeni Sağlık Haberleri
-
3 yaşındaki çocuğun ölümüne neden olmuştu! Türkiye'de Strep-A vakalarında artış uyarısı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem "Strep A" bakterisi kaynaklı enfeksiyonlarda hem de hastalığın ağır klinik tabloya yol açan formlarında artış yaşandığını bildirdi. Strep A, geçtiğimiz günlerde Ankara'da 3 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olmuştu.
-
Ünlülerin taşıyıcı annesi olmak nasıl bir his?
Çocuk yapmak için taşıyı annelik yöntemine başvuran ve bu konuda açıkça konuşan ünlülerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
-
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var Tüp bebekte başarısızlık yaşanmasına etki eden faktörler Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son kullanılan tekniklerden biri olan tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini aktaran Tüp...
-
Menopoz nedir, neden olur, belirtileri neler?
Her kadın menopozu yaşıyor ve bunun semptomları genellikle 40'lı yaşların ortasında başlıyor.
-
Koronavirüsü bilen Bill Gates, dünyayı bekleyen yeni tehlikeye karşı insanlığı uyardı: Bu seferki daha acımasız
Daha önce koronavirüsü bilen milyarder iş insanı Bill Gates, dünya liderlerini bir sonraki pandemiye hazırlanmaları gerektiği konusunda uyardı. Gelecek pandeminin Covid-19'dan çok daha acımasız olacağına ve aynı zamanda insan yapımı bir virüsten meydana geleceğine inandığını söyleyen Gates, "Her beş yılda bir hem ülke hem de bölgesel düzeyde olası bir pandemi için kapsamlı bir tatbikat yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.