Her kadının regl dönemi hakkında bilmesi gereken 5 şey
Pepapp kadınların regl dönemi hakkında bilgi sahibi olmalarına ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak için 5 önemli bilgiyi paylaştı.
Regl dönemi, sağlıklı bir kadının her ay yaşadığı bir süreç. Buna rağmen kadınların bu konu hakkında bilmedikleri ya da yanlış bildikleri şeyler olabiliyor. Bazı net olmayan bilgiler bu belirsizliği ve kafa karışıklığını artırıyor. Bu durum da stresli olmalarına ve zaten stresli olan bu dönemi daha huzursuz geçirmelerine neden olabiliyor. Doğru bilgiler ışığında daha kontrollü ve daha bilinçli, dolayısıyla da daha sağlıklı olabilirler. Pepapp bu noktada, regl döneminde bilinmesi gerekenlerle ilgili listelere ve önerilere bir güncelleme getirdi. Peki, her kadının regl dönemiyle ilgili bilmesi gerekenler neler?
Pepapp; regl döneminin gerçeklerini araştırdı ve her kadının regl dönemi hakkında bilmesi gereken 5 önemli bilgiyi kadınlarla paylaştı:
Regl döngülerimiz bize özel
Genelde 28 gün olarak kabul edilse de, her kadının regl döngüsü 28 gün sürecek diye bir şey yok. Bu durum kadından kadına hatta aydan aya değişebilir. Uzmanlar 21-35 günde bir regl olmayı da sağlıklı ve normal kabul ediyor. Yani regl döngülerimiz farklı ve bize özel.
Regl döneminin süresi değişkendir
Regl döneminin ne kadar süreceği de kişiden kişiye değişebilir. Bazen 2 gün, bazen de 1 hafta sürebilir. Bu da hormonlarımıza ve diğer etkenlere bağlı. Fakat reglimiz 1 haftadan fazla sürüyorsa doktora görünmemizde fayda var.
Korunmayı ihmal etmeyin
Regl iken hamile kalmak düşük bir ihtimal ancak pekala mümkün. Çünkü şunu biliyoruz ki regl dönemi bir korunma yöntemi değil. Ve spermler çok iyi ortamlarda 72 saate kadar canlı kalabiliyorlar.
Ah şu karın ağrıları!
Regl döneminde şiddetli karın ağrıları yaşamamızın nedeni ise şöyle: Rahimdeki kanama ile birlikte kasılmalar başlıyor. Rahme giden kan ve oksijen azalıyor. Bu da kramplara sebep oluyor. Bazen bu kasılmalar sırasında prostaglandin adı verilen kimyasallar ortaya çıkıyor ve ağrı şiddetleniyor.
Neden tatlı krizi yaşıyoruz?
Peki, regl döneminde neden canımız tatlı çeker? Çünkü östrojen azalmasına bağlı olarak kan şekeri düşebiliyor, bu da tatlı ihtiyacını doğurabiliyor. Bazen de bu durum magnezyum eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Ve bazen de tatlı yiyerek endorfin salgılıyor ve mutlu oluyoruz.
Yeni Sağlık Haberleri
-
Son dakika haber | Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz'dan, "yeme içme sektöründe normalleşme için erken" uyarısı
Son dakika habere göre Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde, restoran, kafe gibi işletmelerin şubat ayı sonrasında hastalık seyrine bakılarak açılmasının, buralara girişte Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının zorunlu...
-
'Yalnızlık korkusu, panik atak ve depresyona neden olur'
UZMAN Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yalnızlık korkusunun birçok insanda görülebilecek bir durum olduğunu belirterek, bu korkunun ilerlemesi durumunda panik atak, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıkların oluşabildiğine dikkat çekti.
-
Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz'dan, "yeme içme sektöründe normalleşme için erken" uyarısı
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "yeme içme sektöründe normalleşme için erken" uyarısında bulundu. Kayıpmaz, "Bu sektör, maskeler inmek durumunda olduğu için riskli. Ondan dolayı, normale dönüş aşamasında kapasitenin belli bir miktarına kadar müşterinin alınmasına izin verilebilir, kapıda HES kodu zorunlu hale gelebilir" dedi.
-
İnaktif aşıların 6,5 milyon dozu yarın sabah Türkiye'de olacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında uygulanacak inaktif aşıların 10 milyon doz olan ikinci sevkiyatının ilk bölümü olan 6,5 milyon doz aşının, yarın sabah Türkiye'de olacağını bildirdi.
-
Doç. Dr. Kılıç: " Navigasyon kemik kesiminde bizi yönlendirdiği için artık teknik ve cerrahi hatalar neredeyse sıfır oluyor"
Doç. Dr. Kılıç: " Navigasyon kemik kesiminde bizi yönlendirdiği için artık teknik ve cerrahi hatalar neredeyse sıfır oluyor" Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr.