Çocuklara ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmeli?
İki yaşından önce çocuklarda her dört ayda 2 numara, 2 yaşından sonra ise 6 ayda bir 2 numara büyümektedir. 'İlerde de giyer' mantığıyla ayakkabı seçimi yapılmamalıdır.
"Bebekler büyümeyle birlikte 10 ve 18 aylar arası yürümeye başlar. Yürümeye başladıktan sonra çocuklarda ayakkabı ihtiyacı olmaktadır" diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. İftikhar Gurbanov bilgilendirdi.
1. Ayakkabı Her İki Ayakta da Denenmeli
Her insanda ayaklardan biri diğerine göre büyüktür. O yüzden ayakkabı alırken mutlaka her iki ayağa da giydirilerek ve yürüdükten sonra alınmasına karar verilmelidir. Gün içinde ayaklar şiştiği için akşam saatlerinde alınan ayakkabıların çocuğun ayağına tam olarak oturup oturmadığına dikkat etmek gerekir.
2. Ayakkabının Rahatlığına Dikkat Edilmeli
Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerek bir diğer önemli nokta da ayakkabının rahatlığı olmalıdır. Amerikan Pediatrik (ayak hastalıkları) Tıp Derneğinin önerisi de dikkate alındığında ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar topuk kısmının sert olması(iki parmak arasında ezilmemesi), ayakkabının parmak kısımlarının katlanma yerinin ne çok sert ne de çok yumuşak olması ve ayakkabının ortadan bükülmemesidir.
3. Giydikçe Açılır Şeklinde Yaklaşılmamalı
Bunlara ek olarak ayağın en uzun parmağına mesafesine bakmalı ve eğer ki boşluk yok ise daha büyük ayakkabı denenmelidir. 'Giydikçe açılır' klişesine itibar edilmemelidir. Önü dar ayakkabılar çocuklarda tırnak batmalarına sebep olabilmektedir. Ayağın doğal kavislerine uygun ayakkabı seçilmelidir. Dış etkenlerden koruyabilecek ve esnek ayakkabı tercihi yapılmalıdır. Giyilen ayakkabı ayağa tam oturmalı ve çocuğun topuğuyla temas eden kısmı ayakkabı çıkarırken hafif kaygan olmalıdır. Ayakkabının topuk kısmı ise kaygan olmayan materyalden olmalıdır. Aksi halde düşmelere neden olabilmektedir.
4. Kaç Yaşından Sonra Düztaban Teşhisi Konulur?
Aileleri endişelendiren önemli bir nokta da düztabanlıktır. İki yaşına kadar çocuklarda yağ dokusu fazla olduğundan bütün çocuklar düztabandır. Gerçek düz taban diyebilmek için 8 yaşına hatta 10 yaşına kadar beklenmesi gerekmektedir.
Düztabanlık fleksible (gevşek ) ve rigid (sert) düztabanlık olarak ikiye ayrılmaktadır. Fleksible (gevşek) düz tabanlık tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Sert düz tabanlık ise tedavi edilmesi gereken hastalıktır.Her iki durum için hekim muayenesi olmalıdır. Yumuşak düz tabanlıkta ailelerin dikkat etmesi gereken konu ayakkabıdaki şekil bozukluğudur. Eğer ayakkabının iç kısmı erken yıpranıyorsa çocuk ortopedisi görüşü alınmasında fayda vardır. En güzel egzersiz çocuğun yalınayak yürümesidir ve elbette yürüdüğü zemin cildine zarar vermeyecek zemin olmalıdır.
Yeni Sağlık Haberleri
-
Genetik, menopozda en önemli faktör
Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlknur Sayar, menopoza girme yaşını etkileyen en önemli faktörün genetik olduğunu, ailedeki kadınların benzer yaşlarda menopoza girdiğini belirtti.
-
Medicana Bursa Hastanesi'nde lösemili çocuklar için fotoğraf sergisi
Medicana Bursa Hastanesi'nde lösemili çocuklar için fotoğraf sergisi Medicana Bursa Hastanesi, lösemili çocuklara umut dağıtma görevini üstlenen Kanserle Savaş Derneği ve Dağcı ve fotoğrafçısı Hacı Tansu işbirliği ile projeye adım attı.
-
ŞANLIURFA - Kalın bağırsağından yemek borusu yapılan çocuk 9 ay sonra ağızdan beslendi
Şanlıurfa'da içtiği asidik madde nedeniyle yemek borusu yanan ve 9 aydır yağız yoluyla beslenemeyen 3 yaşındaki çocuk, kalın bağırsaktan yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına kavuştu.
-
Bigadiç'te Fizyoterapi Rehabilitasyon ve Sağlıklı Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi inşa ediliyor
Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde, 800 öğrencinin eğitim göreceği Fizyoterapi Rehabilitasyon ve Sağlıklı Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezinin inşaatına başlandı.
-
Mevsimlik tarım işçileri keneye karşı bilgilendirildi
Mevsimlik tarım işçileri keneye karşı bilgilendirildi Erzincan'da sağlık çalışanları, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kenelere karşı mevsimlik çalışan tarım işçilerini bilgilendirdi.