Çocuklara ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmeli?
İki yaşından önce çocuklarda her dört ayda 2 numara, 2 yaşından sonra ise 6 ayda bir 2 numara büyümektedir. 'İlerde de giyer' mantığıyla ayakkabı seçimi yapılmamalıdır.
"Bebekler büyümeyle birlikte 10 ve 18 aylar arası yürümeye başlar. Yürümeye başladıktan sonra çocuklarda ayakkabı ihtiyacı olmaktadır" diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. İftikhar Gurbanov bilgilendirdi.
1. Ayakkabı Her İki Ayakta da Denenmeli
Her insanda ayaklardan biri diğerine göre büyüktür. O yüzden ayakkabı alırken mutlaka her iki ayağa da giydirilerek ve yürüdükten sonra alınmasına karar verilmelidir. Gün içinde ayaklar şiştiği için akşam saatlerinde alınan ayakkabıların çocuğun ayağına tam olarak oturup oturmadığına dikkat etmek gerekir.
2. Ayakkabının Rahatlığına Dikkat Edilmeli
Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerek bir diğer önemli nokta da ayakkabının rahatlığı olmalıdır. Amerikan Pediatrik (ayak hastalıkları) Tıp Derneğinin önerisi de dikkate alındığında ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar topuk kısmının sert olması(iki parmak arasında ezilmemesi), ayakkabının parmak kısımlarının katlanma yerinin ne çok sert ne de çok yumuşak olması ve ayakkabının ortadan bükülmemesidir.
3. Giydikçe Açılır Şeklinde Yaklaşılmamalı
Bunlara ek olarak ayağın en uzun parmağına mesafesine bakmalı ve eğer ki boşluk yok ise daha büyük ayakkabı denenmelidir. 'Giydikçe açılır' klişesine itibar edilmemelidir. Önü dar ayakkabılar çocuklarda tırnak batmalarına sebep olabilmektedir. Ayağın doğal kavislerine uygun ayakkabı seçilmelidir. Dış etkenlerden koruyabilecek ve esnek ayakkabı tercihi yapılmalıdır. Giyilen ayakkabı ayağa tam oturmalı ve çocuğun topuğuyla temas eden kısmı ayakkabı çıkarırken hafif kaygan olmalıdır. Ayakkabının topuk kısmı ise kaygan olmayan materyalden olmalıdır. Aksi halde düşmelere neden olabilmektedir.
4. Kaç Yaşından Sonra Düztaban Teşhisi Konulur?
Aileleri endişelendiren önemli bir nokta da düztabanlıktır. İki yaşına kadar çocuklarda yağ dokusu fazla olduğundan bütün çocuklar düztabandır. Gerçek düz taban diyebilmek için 8 yaşına hatta 10 yaşına kadar beklenmesi gerekmektedir.
Düztabanlık fleksible (gevşek ) ve rigid (sert) düztabanlık olarak ikiye ayrılmaktadır. Fleksible (gevşek) düz tabanlık tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Sert düz tabanlık ise tedavi edilmesi gereken hastalıktır.Her iki durum için hekim muayenesi olmalıdır. Yumuşak düz tabanlıkta ailelerin dikkat etmesi gereken konu ayakkabıdaki şekil bozukluğudur. Eğer ayakkabının iç kısmı erken yıpranıyorsa çocuk ortopedisi görüşü alınmasında fayda vardır. En güzel egzersiz çocuğun yalınayak yürümesidir ve elbette yürüdüğü zemin cildine zarar vermeyecek zemin olmalıdır.
Yeni Sağlık Haberleri
-
Elazığ'da kazada takla atan aracın altında sıkıştı, ekipler seferber oldu
Elazığ'da kazada takla atan aracın altında sıkıştı, ekipler seferber oldu Elazığ'da gece saatlerinde yoğun kar yağışının da etkisiyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu panelvan şarampole yuvarlandı.
-
3 yaşındaki çocuğun ölümüne neden olmuştu! Türkiye'de Strep-A vakalarında artış uyarısı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem "Strep A" bakterisi kaynaklı enfeksiyonlarda hem de hastalığın ağır klinik tabloya yol açan formlarında artış yaşandığını bildirdi. Strep A, geçtiğimiz günlerde Ankara'da 3 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olmuştu.
-
Ünlülerin taşıyıcı annesi olmak nasıl bir his?
Çocuk yapmak için taşıyı annelik yöntemine başvuran ve bu konuda açıkça konuşan ünlülerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
-
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var
Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var Tüp bebekte başarısızlık yaşanmasına etki eden faktörler Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son kullanılan tekniklerden biri olan tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini aktaran Tüp...
-
Menopoz nedir, neden olur, belirtileri neler?
Her kadın menopozu yaşıyor ve bunun semptomları genellikle 40'lı yaşların ortasında başlıyor.